Recomandari pentru vara lui 2013 – prima parte

M-am gandit ca ar fi cazul sa fac o recenzie a ofertelor pentru smartphone-uri prezente pe piata. Nu inseamna ca alte modele nu sunt “OK” numai ca la un capitol, cel mai probabil sunt “pe minus”. Aici intra raportul pret-calitate si cel tehnic. cel mai probabil undeva producatorul a taiat pentru a obtine pretul dorit si asta se vede in utilizarea zilnica. Simplu spus experienta Android are de suferit la prea multe telefoane din cauza asta. Daca tot avem de unde alege, zic sa alegem cel mai bun produs posibil, nu?

Aliniem la start pentru bugetul 1000-1500 lei unele din cele mai reusite modele, demne de luat in considerare . Toate datele tehnice le voi folosi din review-urile celor de la GSMArena.com pentru ca se pricep la de fac.

In primul rand Sony Xperia L.

xperia-l-black-PS-1240x840_opt-b5f2c347c180630cf0f67767487e5161

Il gasiti la telefonultau.eu (reclama gratuita, da) cu 1089 lei in 3 culori, (negru, ros si alb). Il au si la Vodafone. Este un smartphone cu o camera buna de 8 MP si ecran de 4.3.  Un review complet il gasiti aici.

In partea de jos puteti observa o bara transparenta care se lumineaza pentru notificari si in timp ce asculti muzica, asta ca diferenta de la LED-ul clasic cat un varf de ac plasat langa camera in partea de sus de obicei.

In al doilea rand, Acer Cloud Mobile S500. Da, e bun, il vad zilnic acasa, au inceput sa apara si ROM-uri custom (via Modaco forums). Singurul minus ar fi bateria care intradevar inseamna ca nu-l poti butona toata ziua, dar in conditii normale ar trebui sa te tina de la 9 la 18 si pana acasa. Are unul dintre cele mai balansate componente. Ecran de 4,3 HD 720p, Dual Core bun, camera reusita de 8 MP si Jelly Bean. Pentru 999 lei pe negru si 1019 pe alb ramane inca un bestbuy.

Si acum pretendentii care NU ar trebui luati in considerare. Samsung Galaxy S2 Plus, HTC Desire X, Samsung Galaxy S3 mini, Fame, Express, Young. Samsung obisnuieste sa scoate aproximativ 100 de modele pe an, la care se mai adauga inca vreo 25 de modele diferite ca benzi pe care poate functiona. O idee buna de marketing, invadeaza piata acopera o gama larga de bugete si dimensiuni dar daca putem numara 5-10 bune intr-un an. De ce nu sunt de acord cele 3 modele? S2 plus e vechi, o varianta chipurile updatata a lui S2 dar cu niste componente ramase in stoc (vezi procesorul Broadcom) care poate intorceau capete acum 2 ani jumatate. Desire X arata mai bine in mana decat pe hartie. Nu este rau, este mai ieftin cu 100 lei dar  pierde la capitolul memorie, procesor, camera. S3 mini este exact pachetul bine ambalat dar inauntru gol. Sa explic, ca si configuratie are piese ramase de prin 2011, chiar mai slabe decat S2. Nu sunt adeptul benchmark-urilor dar iti poti face o idee despre performanta acestuia. In Quadrant scoate 2650 de puncte. S2Plus reuseste 3500 si e mai ieftin. 2650 de puncte in iulie 2013 pentru 1100 lei se traduce intr-un mare NU.

In continuare:

6458556-xp

Sony Xperia SP.( in oferta la Vodafone, dar scump cum ne-au obisnuit). Din nou un model reusit pentru 1440 lei (la telefonultau.eu). Chiar reusit. Si nu, nu sunt un mare fan Sony dar daca scot produse cu specificatii foarte bune la un pret foarte bun, nu ii pot ocoli. Din nou aveti de ales dintre negru, rosu sau alb ca si culoare. Personal, imi place cum arata “tras” in alb. Are si el  bara transparenta care se lumineaza pentru notificari si in timp ce asculti muzica in partea de jos.

Recomandari SH. Pentru acele modele care au ramas bune de anul trecut. Si aici notam Samsung galaxy S3. Nu ar fi prima alegere dar se gasesc in continuare foarte multe accesorii si fiind cumparat de multi cred ca ar trebui sa il gasiti la 1100-1300 lei un model bun. Google Nexus 4, inca bun, in magazin este 1550 -1600 lei (PS. a aparut si varianta white, foarte dragut). Nu ar trebui sa dati mai mult de 1200 lei pe el SH. Problema e ca nu sunt atat de multe SH la vanzare. Il recomand doar pe cel de 16 GB. Cel de cu capacitate de 8 GB este total insuficient. Tot sub 1500 lei ar trebui sa-l gasiti pe fratele mai mare al lui Nexus 4, LG Optimus G E975. Intra in cursa si Samsung Galaxy Note II aici pentru fanii ecranelor mari.  De evitat HTC One X datorita duratei de viata scurta a bateriei.

La abonament. Aici depinde cat vrei sa dai pe abonament. Poti da 450 lei pe un smartphone de top (HTC ONE de ex.) la care se adauga clasica bila prinsa cu lant de picior -> un abonament de 290 lei/luna timp de 2 ani.

Dar la un abonament mediu cu destule minute/mesaje de vorbit in alte retele, in retea ~nelimitat, internet 1GB+ poti alege Samsung Galaxy S3 pentru ~850 lei, LG Optimus G pentru ~ 1150 lei (pe care mi l-am luat si eu de curand), Galaxy Note II ~1200 lei, Nexus 4 ~1010 lei.

La Orange “s-a dat drumul” la reduceri in fiecare zi, pentru orice model, in functie de cate grade sunt afara. Orice grad peste 20 se traduce intr-un procent de reducere. 30 de grade traducandu-se in 10% reducere. Eu am economisit 10% pentru LG Optimus G care s-a tradus in ~120 lei. Bine de stiut> Oferta cu dublarea reducerii pentru primii 5 clienti care gasesc in magazinul online “premiul” ascuns, in fiecare zi este prea buna pentru a fi adevarata. Nu se aplica la telefoane ci doar la accesorii, gadget-uri. Daca nu sunteti abonat Orange sunt mari sanse sa fiti nevoiti sa platiti un avans care se va scadea din facturile lunare. Se calculeaza in asa fel incat sa se scada jumatate din pretul facturii pana se acopera suma.  Coletul poate ajunge acasa in 2-3 zile lucratoare daca alegeti un nr. nou. Pentru un SIM existent trecerea se face doar intr-un magazin la alegere din orasul tau, dar se pare ca dureaza mai mult pana ajunge comanda, ~ 4-5 zile lucratoare.

La Vodafone sunt reduceri diferite zilnice. Astazi de exemplu, “pretendentii la titlu” de mai sus, Xperia L este 1 euro la abonamentul nelimitat RED 29. E un pret bun avand in vedere ca iei telefonul gratuit. SP 4G e 126 euro la acelasi RED29. Nu e rea nici oferta asta.  Si ei au o politica cu avans dar nu o cunosc atat de bine. Este bine ca atunci cand plasati o comanda online sa o mai verificati si telefonic, indiferent de operator. Mai apar erori mici care pot intarzia livrarea.

La Cosmote nu exista magazin online. Site-ul este “retro”. Imagineaza-ti pagina Orange sau Vodafone de acum 2-3-4 ani dar mai prost structurata. Fara magazin online sau date clare> Cat costa telefonul X cu abonamentul Y. Si informatia existenta este greu de gasit.  Singura salvare e catalagul cu telefoane si preturi in format PDF care se poate accesa. Mai mult, ofertele sunt mereu greu de inteles. Abonatilor actuali li se fac reduceri din pretul la liber si nu cel din catalog, care este rezervat doar pentru clientii noi. Cea mai proasta oferta de fidelizare de care am auzit. Degeaba ti se da 100 euro discount daca este din pretul la liber cand in catalog reducerea este de 200-250 euro, pentru un abonat nou.

Ma opresc aici, trebuie “sa iau micul dejun” cu Sundar Pichai in cateva ore, virtual vorbind.  Cel putin asa scria pe invitatie. O sa vedeti maine dimineata titluri de genul: “Noua tableta Google care va schimba tot, nici Apple nu s-a gandit la asta” pe care Nu ar trebui sa dati click.  Spor la cumparat!

Lasa un reply